Energieffektivt lys gavner sundheden

Energieffektivt lys gavner sundheden

Aktivt brug af dagslys og LED-lyskilder på sygehuse, skoler, boliger og arbejdspladser gavner sundheden samtidig med, at samfundet effektiviserer sit energiforbrug. Sådan lyder filosofien bag en række forsknings- og udviklingsprojekter, der netop har fået støtte fra Dansk Energis ELFORSK-program.

- Kommunerne og regionerne er OBS! på livskvaliteten for borgerne, og sundhedsaspektet er rigtig meget in i øjeblikket. Ikke mindst for mange ældre mennesker og for psykisk syge kan den rette belysning gøre en stor forskel. Ofte vil netop dén belysning være uhyre energieffektiv, så vi ser gode muligheder for at bruge sundhed som en løftestang for energibesparelser og sparede driftsudgifter, siger forskningskoordinator Jørn Borup Jensen fra Dansk Energi.

ELFORSK har i år bevilget 21 millioner kroner til 19 projekter. De 86 aktører bidrager selv med betydelige beløb, så samlet vil der blive forsket og udviklet for 36,5 millioner kroner.

Dagslys er i fokus på et projekt, der modtager over 1,1 millioner kroner i støtte fra ELFORSK. Under ledelse af Volfdesign i Søborg skal Rambøll, Statens Byggeforskningsinstitut Aalborg Universitet, DTU Fotonik og Psykiatrisk Center København teste, om der er en sammenhæng mellem glaskvalitet og sygdomme som depression, mangel på D-vitamin og infektion fra bakterier. 

Hos Haderslev Boligforening skal der derfor laves undersøgelser hos beboere i lejligheder med henholdsvis nyt diamantglas og almindelige trelagsruder.

- De nye glastyper tillader, at der kommer flere ultraviolette stråler ind i rummene, og det kan – håber vi – både gavne sundheden og give energibesparelser, siger Jørn Borup Jensen, der kalder det fantastisk, at det er lykkedes at sætte nogle af de dygtigste mennesker i landet sammen i dette og flere andre lovende projekter.

Netop det at ’parre’ eksperter fra videninstitutioner med iværksættere og andre private virksomheder viser sig ofte at give resultater i form af produkter, der kan skabe vækst, arbejdspladser og eksport, påpeger Jørn Borup Jensen på baggrund af 14 års erfaringer med ELFORSK-projekter.

Modellen mellem offentlig og privat samarbejde bliver også brugt i et nyt projekt med Psykiatrisk Center København, DTU Fotonik og Aarhus-virksomheden Chromaviso. Her skal parterne med støtte på 1,3 millioner kroner undersøge, om patienter med depression får kortere indlæggelse, mindre medicinforbrug og hurtigere bedring med døgnrytmelys fremfor almindeligt lys.

- Et tidligere projekt har vist, at patienter på nordvestvendte sengestuer med begrænset sollys var længere indlagt end patienter med sol ind fra sydøst. Spørgsmålet er derfor, om ikke der kan være mere sundhed og lavere energiregninger forbundet med at udnytte LED-belysning aktivt, lyder det håbefuldt fra Jørn Borup Jensen, der påpeger, at LED-lys kan variere i farver og intensitet – og dermed efterligne naturligt lys til gavn for menneskers døgnrytme.  

For ældre mennesker trænger lys ikke så let gennem nethinden som for unge, så energieffektive og sundhedsfremmende løsninger kan - påpeger Jørn Borup Jensen - få markant betydning for økonomien i plejesektoren overalt i verden. Her kan et projekt i Albertslund Kommune inspirere til smart LED-belysning i plejeboliger. ELFORSK har bevilget knap 1,5 millioner kroner til at analysere konsekvenser for sundhed og adfærd af intelligent lysstyring i et nyt sundhedshus. Med i projektet er også DOLL Lab/Gate 21, Aalborg Universitet København, Zumtobel Group, Thorn Lighting og Klinisk Forskningscenter på Hvidovre Hospital.

ELFORSK har netop udgivet en folder om de 19 projekter. Læs mere om projekterne

13-07-2017 08:01